Kniha

Sladařství

Autor: Gabriela Basařová

Žánr: Potravinářství

Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Úvodní kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu, tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kritériím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kritérií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných, a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu. Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva. Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let a obsáhlými rejstříky. Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací.

Koupit:

  • 1 300 Kč Buy now
  • 1 163 Kč Buy now

Načítání recenzí...

Přidat recenzi

Detaily knihy:

    • ISBN: 9788087109731
    • Název: Sladařství : teorie a praxe výroby sladu
    • Autor: Basařová, Gabriela, 1934-2019
    • Žánr: kolektivní monografie, collective monographs
    • Další autoři: Psota, Vratislav, 1953-, Šavel, Jan, 1944-, Basař, Petr, 1964-, Hartman, Ivo, 1973-, Paulů, Richard, 1960-, Basařová, Pavlína, 1965-, Běláková, Sylvie, 1974-, Kofroň, Petr, 1973-, Kosař, Karel, 1951-, Dostálek, Pavel, 1963-, Kellner, Vladimír, 1949-2022, Mikulíková, Renata, 1959-, Čejka, Pavel, 1951-
    • Nakladatel: HBT
    • Rok vydání: 2023
    • Fyzický popis: xvii, 529 stran : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm
    • Formální heslo: kolektivní monografie, collective monographs
    • Typ záznamu (kind): books#volume
    • ID záznamu: OvZb0AEACAAJ
    • ETag: t2dx1n8e5Zk
    • Odkaz na záznam (selfLink): https://www.googleapis.com/books/v1/volumes/OvZb0AEACAAJ
    • Název (Google Books): Sladařství
    • Autoři: Gabriela Basařová, Vratislav Psota, Jan Šavel, Petr Basař, Ivo Hartman, Richard Paulů, Pavlína Basařová, Sylvie Běláková, Petr Kofroň, Karel Kosař, Pavel Dostálek, Vladimír Kellner, Renata Mikulíková, Pavel Čejka
    • Datum vydání (Google Books): 2023
    • Identifikátory (ISBN): 8087109732 (ISBN_10), 9788087109731 (ISBN_13)
    • Způsoby čtení (readingModes): text=false, image=false
    • Typ tisku: BOOK
    • Hodnocení (maturityRating): NOT_MATURE
    • Povolit anonymní logování: false
    • Verze obsahu: preview-1.0.0
    • Panelizace (panelizationSummary): containsEpubBubbles=false, containsImageBubbles=false
    • Odkaz na náhled: http://books.google.de/books?id=OvZb0AEACAAJ&dq=isbn:9788087109731&hl=&cd=1&source=gbs_api
    • Info link: http://books.google.de/books?id=OvZb0AEACAAJ&dq=isbn:9788087109731&hl=&source=gbs_api
    • Kanonický odkaz na svazek: https://books.google.com/books/about/Slada%C5%99stv%C3%AD.html?hl=&id=OvZb0AEACAAJ
    • Prodejní země (saleInfo): DE
    • Prodejnost (saleability): NOT_FOR_SALE
    • Je e-kniha (isEbook): false
    • Země pro přístup (accessInfo): DE
    • Viditelnost (viewability): NO_PAGES
    • Embedovatelná (embeddable): false
    • Ve veřejné doméně (publicDomain): false
    • Text-to-speech povolení: ALLOWED
    • EPUB dostupnost: isAvailable=false
    • PDF dostupnost: isAvailable=false
    • Odkaz na webového čtečku (webReaderLink): http://play.google.com/books/reader?id=OvZb0AEACAAJ&hl=&source=gbs_api
    • Stav přístupu (accessViewStatus): NONE
    • Povoleno sdílení citací: false
Sladařství

Další stránky: Akce Nábytek | Doručení | Dovolená Exotika | Dovolená Rumunsko | Hned Půjčit | Kód na Slevu | Online Květinářství | Půjčky Praha | Street View | TTJ | UKEA | Žřádlo